Sosyal Medya

Coğrafyamız

İki taraf da ‘zafer’ dedi

Gazze’de Salı akşamı sağlanan kalıcı ateşkesin ardından Filistin ve İsrail’den ‘zafer’ açıklamaları geldi. Hamas, İsrail Başbakanı'nın açıklaması için "direnişin kahramanlığını örtbas etme adına yapılan umutsuz bir girişim'' dedi.



Kalıcı ateÅŸkesin ardından ilk kez halkına seslenen Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Temmuz’da baÅŸlattıkları saldırıların Ä°srail'e büyük bir politik ve askeri zafer kazandırdığını söyledi. Filistin'de ise Hamas, Ä°srail askerlerini bozguna uÄŸrattıklarını ifade etti.

Hamas’ın isteklerinin hiçbirisini elde edemediÄŸini savunan Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Hamas liman, havalimanı, mahkûmların serbest bırakılması ve Filistinli memurların maaÅŸlarının ödenmesi yönündeki isteklerinin hiçbirisini elde edemedi. Buna karşılık askeri ve diplomatik olarak büyük zarar gördü. Ä°srail, Hamas’ın IŞİD ve El Kaide ile aynı ailenin üyesi olduÄŸuna dünyayı ikna etti.”

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise yaptığı yazılı açıklamada, ''Netanyahu'nun, direniÅŸin isteklerini elde edemediÄŸi yönündeki açıklaması, saçma ve anlaÅŸmanın maddeleriyle çeliÅŸiyor. Netanyahu'nun açıklamaları, uÄŸradıkları hezimeti, direniÅŸin kahramanlığı ve Ä°sraillilerin hayatını felç eden gücünü örtbas etme adına yapılan umutsuz bir giriÅŸim'' ifadelerini kullandı.

'İsrail sadece direniş dilini anlıyor'

Filistinli gruplara baÄŸlı 13 askeri birlik ise Ä°srail saldırılarında neredeyse yok olan Åžecaiyye Mahallesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde gruplar adına bir basın bildirisi okudu.

Ebu Ubeyde, “Elde edilen zafer, iÅŸgal uçaklarının on binlerce ton patlayıcıyı üzerlerine boÅŸalttığı, evleri baÅŸlarına yıkılan tüm Filistinli çocukların, yaÅŸlıların, kadınların zaferidir. DüÅŸman hiçbir stratejik ve taktiksel baÅŸarı elde edemedi. Ä°srail iÅŸgalcisi, Gazze'de kendisine karşı kullanılan direniÅŸ dilinden baÅŸka bir ÅŸeyden anlamıyor. Gazze kazandı çünkü düÅŸman askerlerini bozguna uÄŸrattı, binlerce yerleÅŸimciyi göçe zorladı, 6 milyondan fazlasını sığınaklara soktu.” ifadelerini kullandı.

Gazze'nin batısındaki meclis binasının bulunduÄŸu meydanda toplanan binlerce kiÅŸiye hitap eden Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Ä°smail Heniyye de "Siyonistlere karşı verilen bu savaÅŸ, Filistin davasına yeniden itibar kazandırdı ve ona yönelik duyguları canlandırdı" dedi.

Heniyye, Ä°srail'e karşı verilen son mücadelenin, Filistin direniÅŸinin son 8 senedeki geliÅŸimini ortaya çıkardığını söyledi.

Ä°srail'in 7 Temmuz'da baÅŸlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetti, 11 bin 100 kiÅŸi de yaralandı. 51 gün içinde ölen Ä°srailli sayısı ise 69.

İki aşamalı plan

AteÅŸkes müzakerelerini yürüten Filistinli ve Ä°srailli heyetler, Mısır'ın taraflara sunduÄŸu iki aÅŸamalı planı kabul etti.

Mısır'ın önerdiÄŸi ilk ateÅŸkes planında ambargonun kaldırılması ve tüm saldırıların durdurulması vardı. O plan kabul edilmedi.

Filistin tarafının kabul ettiği detaylı planda ise Gazze'den ambargonun kaldırılması ile ilgili şu maddeler yer alıyor.

Acilen yapılacaklar:

- Hamas ve diÄŸer tüm Filistinli grupların Ä°srail'e roket ve havan topu atışını hemen durdurması,

- Ä°srail'in her türlü saldırılarının tamamen durdurulması ve Ä°srail'in Gazze'deki müdahalesinin sonlandırılması,

- Tüm sınır kapılarının açılması,

- Gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi,

- Gazze'nin sınırlarının kontrolü Hamas'tan alınıp, Mahmud Abbas'ın başında olduÄŸu Filistin uzlaşı hükümetine verilmesi,

- Filistin uzlaşı hükümetinin gözetiminde Gazze'yi yeniden inÅŸa etmek için yardım ve para giriÅŸine izin verilmesi,

- Balıkçılık yapabilmek için Ä°srail'in Gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden baÅŸlayarak daha sonra yavaÅŸ yavaÅŸ geniÅŸletilmesi (Filistinliler bu sınırın uluslararası kanunlara uygun ÅŸekilde 12 mile çıkmasını istiyor) ,

- Elektrik sorununun çözülmesi,

Ayrıca bir ikili anlaÅŸmayla Mısır da Gazze'yle 14 kilometrelik sınırı paylaÅŸtığı Refah kapısını açmayı kabul etti.

Uzun vadeli adımlar:

Filistin tarafının Mısır'ın güvencesiyle, ateÅŸkesin yürürlüÄŸe girmesinden bir ay sonra müzakere edilmesini kabul ettiÄŸi maddeler ise ÅŸöyle:

- Ä°srailli üç gencin öldürülmesinin ardından Ä°srail tarafından tutuklanan Hamas üyelerinin serbest bırakılması isteniyor. Hamas daha önce bu olaya müdahil olmadığını açıklamıştı ancak üst düzey bir Hamas yetkilisi daha sonra olayın Hamas tarafından yapıldığını kabul etti.

- Mahmud Abbas da Ä°srail ile barış görüÅŸmelerinin sonlanmasıyla özgürlük umutları kaybolan Filistinli mahkumlar hakkında yeniden görüÅŸülmesini istiyor.

- Gazze Havaalanı'nın yeniden inşa edilmesi ve aktif hale getirilmesi isteniyor.

- Gazze'de ticaret için bir liman kurulması isteniyor.

- Hamas, bir yıldır maaÅŸ alamayan 40 bin Filistinli polis ve hükümet çalışanının ücretlerinin ödenebilmesi için, dondurulan hesapların yeniden aktif hale getirilmesini istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.